Moikka!

Luottamus, vastuu ja avoimuus. Sanoja, joilla on lähtökohtaisesti positiivinen vaikutus. Vieläkin suurempi positiivinen vaikutus syntyy, kun siirrytään niin sanotusti sanoista tekoihin: kun pelkkien sanojen sijaan myös toimitaan luottamuksen arvoisesti, vastuullisesti ja avoimesti. 

Usein elämässä – politiikasta puhumattakaan – eivät nämä sanat ja teot kohtaa, taikka ihmiselle ei ainakaan synny tunne siitä, että toimittaisiin niiden mukaan. Ja tunne on tärkeää. Tunteen perusteella ihminen toimii. Tunteen perusteella ihminen valitsee mistä pitää ja mistä taas ei. Tunteen perusteella, ja tunteen voimalla, ihminen kestää vielä hetken pidempään, kuin olisi itsekään luullut kestävänsä. 

Vietämme nyt järjestyksessä toista etävappua. Monille korona-aika on ollut raskas, toisille hieman helpompi. Suurimmalle osalle ihmisistä pandemialla on ollut joitakin negatiivisia vaikutuksia, mutta on toki myös heitä, joita tilanne ei haittaa laisinkaan. Ja se heille suotakoon, sillä kyllä Suomeen mahtuu eri fiiliksillä varustettuja ihmisiä!  

Koronan kanssa eläminen on vaatinut paljon tunnetta nimeltään sisu. Meille suomalaisille niin rakas sisu on tunne siitä, että tuli mitä tuli, tästäkin selvitään! Ja siltähän se nytkin näyttää; voiton puolella ollaan, vaikka hampaita on kiristelty, ärräpäitä päästelty ja päättäjiä haukuttu paikallistasolta aina valtakunnan huipulle asti. Kaikesta huolimatta on pysynyt tunne siitä, että periksi ei anneta. Eikä annettu. Toivottavasti ensi vappuna puheet kuitenkin pidetään taas ihmisten edessä.

Siinä, missä vuosi takaperin vappuna elimme jonkinmoisessa poliittisessa konsensuksessa ja rauhassa, ja totuttelimme elämään leviävän, ärhäkän ja pitkälti tuntemattoman koronaviruksen kanssa, on tänä keväänä nuo kaksi ikään  kuin vaihtaneet paikkaansa: koronavirus on nyt puolestaan rauhoittumassa rokotteiden ja suojatoimenpiteiden johdosta, kun taas politiikan näkökulmasta kevät on ollut ärhäkkä ja osin jopa tuntematon. Kuntavaalit, niiden siirtyminen ja viimeisimpänä hallituskriisi, jonka jälkipyykki todennäköisesti jatkuu – uskallan sanoa – hallituskauden loppuun asti, ovat tapahtumia, joissa politiikan tutkijoilla riittää ammennettavaa vuosiksi eteenpäin. Vielä on tietysti liian aikaista sanoa, miten käy kuntavaalien tai hallituksen kanssa. Mutta ei ole koskaan väärin todeta, että kävi miten kävi, on aina tärkeintä, että se mitä tapahtuu, on parhaaksi Suomelle ja suomalaisille. 

Mutta niin. Luottamus, vastuu ja avoimuus. Tarpeellisia sanoja, ja erityisen tarpeellisia arvoja ja arvoista johdettuja tekoja, joita tarvitaan niin yhteiskunnallisen kriisin keskellä, kuin jokapäiväisessä politiikassakin. 

Tarvitsemme luottamusta toisiimme. Luottamusta siihen, että kun minä teen oman osani, voin luottaa siihen, että myös toinen tekee oman osansa ja esimerkiksi laittaa sen maskin naamalleen ja käyttää sitä käsidesiä. Luottamusta siihen, että kun jotain on yhdessä sovittu, niin kaikki osapuolet myös niitä sopimuksia kunnioittavat. Ja luottamusta siihen, että meistä jokainen pyrkii tekemään parhaansa meistä jokaisen eteen.

Meidän tulee olla valmiita kantamaan vastuuta. Kantamaan vastuuta omien tekojemme seurauksista ja myöntää tekemämme virheet. Kukaan ei ole täydellinen. Vastuuseen kuuluu myös se, että opimme näistä virheistämme ja niistä asioista, jotka eivät menneet kuten Strömsössä. Vastuuseen liittyy kunnioitus omaa itseään ja toista ihmistä kohtaan.

Avoimuudella luodaan luottamusta, ja vain avoin ihminen on valmis kantamaan vastuuta. Keskinäistä luottamusta – aitoa sellaista – voidaan saavuttaa ainoastaan avoimuuden kautta. Luottamuksen eteen tehtävä työ ei lopu milloinkaan eikä useinkaan ole helppoa, mutta luottamus on moninkertaisesti sen työn arvoista.

Avoimuus on myös paras tae vastuun toteutumiseen niin hallinnossa, kuin muissa yhteiskunnan toimissakin. Aina valitettavasti löytyy ihmisiä, jotka eivät ota vastuuta kantaakseen, nakertaen näin luottamusta ei ainoastaan omaan itseensä, vaan myös mahdollisesti edustamaansa instituutiota kohtaan. Kun erityisesti hallinnon ja päätöksenteon pohjaksi asetetaan avoimuus, on vastuukin mahdollista osoittaa sille, joka sitä pyrkii omien intressiensä vuoksi välttelemään.

Pandemiaan ja torilla tapaamisiin, suruihin ja iloihin, yhteiskuntiin ja Suomeen, kaikkeen sisältyy luottamus, vastuu ja avoimuus. Kun vaalimme näitä arvoja ja kun elämme sen mukaan, mitä saarnaamme, saadaan maailman onnellisimmasta kansasta vieläkin onnellisempi.

Mutta hei! Nyt on vappu ja on kevät! Valo lisääntyy ja hymyt leventyy. Kyllä ne politiikan rattaat siellä pyörivät, vaikkei niitä joka päivä niin paljon ajattelisikaan. Joten, nyt minä keskityn simaan ja munkkeihin ja kehotan Sinua, arvoisa kuuntelija, tekemään samoin! 

Minä olen Petri Nyström, Keskustan Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja, ja toivotan – sydämeni pohjasta – Teille kaikille erittäin iloista, onnellista ja rakkauden täyteistä vappua!

Turussa 1.5.2021

Petri Nyström

Turun Keskusta, puheenjohtaja

💚  🍀  💚