”Kaupunki ei osaa selittää, miksi näin pääsi käymään”, todetaan Turun Sanomien artikkelissa Hallitus nieli hinnannousun (TS 9.2.2021). Aika moni sen sijaan osaa. Itse epäilen selityksen olevan joistakin seuraavista: osaamisen puute Turun hankinnoissa, vastuun puuttuminen hankkeissa taikka – mitä en totisesti toivo – suhmurointi pienen piirin voittojen maksimoinnissa. 

Osaamisen puute on todettu jatkuvasti Turun hankintojen järjettömien hinnannousujen yhteydessä sekä kiireellä ja sinnepäin -suunnittelussa. Kun vallalla on ollut jo useamman vuoden tietyissä piireissä se trendi, että kaupunkeja ja valtiota tulee johtaa kuin yrityksiä, olisi Turku Oy mennyt jo ajat sitten konkurssiin. Onneksi kaupunkilaisten verotus toimii rahapussin täydennysautomaattina, ja voihan sitä aina ottaa tarvittaviin suurpiirteisiin suurhankkeisiin rahat jostain muualta, kuten esim. terveydenhuollosta, kouluilta taikka vanhustenhoidosta. Herää kysymys; kuinka kauan turkulaiset antavat päättäjien näin toimia?

Selkeän vastuun puuttuminen sekä virkavastuun taakse pakoilu (johon toisinaan vedotaan jopa poliittisten päätöksentekijöiden toimesta) antaa mahdollisuuden tehdä kaupungin toimissa kiireellisiä ja huonosti suunniteltuja päätöksiä. Kun vastuuta on helppoa lakaista kasvottoman byrokratian taakse, eikä kenellekään tule mitään aitoja seuraamuksia, voidaan päätökset viedä läpi poliittisen painostuksen alaisena nopeasti, huolimattomasti ja lyhytnäköisesti. Herää kysymys; kuka ottaa vastuun?

Pienen piirin suhmuroinnin mahdollisuus taas näyttäytyy esimerkiksi Yliopistonkatu 27a:n vuokrasopimuksessa (esim. TS 25.01.2021). Tässä heikosti perustellussa ratkaisussa siirrettiin n. 37,5 miljoonaa euroa ulkomaiselle sijoitusyhtiölle seuraavan 15 vuoden aikana sen sijaan, että oltaisiin samalla rahalla rakennettu Turun omistama, viidestäkymmenestä vuodesta eteenpäin kestävä, hallintorakennus ja rahatkin olisivat jääneet Suomeen. Herää kysymys; kuka hyötyy?

Kaikkiin edellä mainittuihin ongelmiin on jo ratkaisut sekä kysymyksiin vastaukset.  Puuttuu ainoastaan poliittista tahtotilaa Turun asioiden parantamiseen aidosti, kestävästi ja koko kaupunki huomioiden. Poliittisen tahtotilan puutetta on kestänyt jo toistakymmentä vuotta. Herää kysymys; miksi?

Petri Nyström (kesk.)