– kunhan kuulut oikeaan porukkaan

Turun kaupunginkirjastossa järjestetään ti 18.5. etänä Kirjastoista kansanvallan foorumeita -hankkeen (Sitra) järjestämä kuntavaalipaneeli, jossa ”kuntavaaliehdokkaat keskustelevat Turun lähiöiden asioista ja tulevaisuudesta.” Hyvä ja tärkeä aihe, josta varmaan riittää keskusteltavaa ja mielipiteitä sekä kehitysideoita! Ideanakin kirjastojen hyödyntäminen laajemmin kansanvallan edistämiseen on erittäin kannatettava.

Näyttää vain pahasti taas siltä, että Turussa kansanvalta ei koske muita, kuin suurimpia puolueita. Paneeliin on koronan varjolla kutsuttu ainoastaan Turun neljän suurimman puolueen edustajat. Onko tosiaan niin, että Turun kaupunginkirjastossa on mahdollista järjestää ainoastaan neljän panelistin tilaisuus turvavälejä noudattaen? Epäilen vahvasti tätä, enkä ole yksin epäilyni kanssa.

Toisaalta, paneeli edustaa valitettavan realistisesti Turun nykyistä päätöksentekoa; neljä suurta keskustelevat keskenään, yksi todennäköisesti vastustaa muiden linjauksia, ja asiat tuodaan turkulaisille ja muiden puolueiden päätöksentekijöille valmiiksi pureskeltuina, edustaen parin puolueen kantoja.  

”Nyt voit vaikuttaa siihen, että oman asuinlähiösi asiat ja kysymykset kuullaan!” kirkuu Turun kaupungin nettisivuilla olevan ilmoituksen ensimmäinen rivi. Pahoin pelkään, että asuinlähiöiden ja lukuisten turkulaisten ääni jää jälleen kerran aidosti kuulumatta.

Petri Nyström (kesk)