17.1.2020 Turun Sanomien printtiversiossa julkaistu mielipidetekstini. 

Ota kantaa, kommentoi, kritisoi, kiistä tai kehu, jos sikseen. Nyt saa sanoa! 👍  😊 

💚  🍀  💚

”Kaupunkilaisia 25 vuotta sitova sopimus päätettävä valtuustossa

Toriparkin mutaan saadaan upotettua jälleen lisää kaupunkilaisten rahaa. Turun kaupunginhallitus nimittäin valitsi (TS 14.1.2020, s.4) kuoppatorin ylläpitoon vaihtoehdon, joka perustuu Turun virkamiesten laskelmiin sekä aurinkolämpöjärjestelmään, joka toimii, tai sitten ei. 

Mutta eihän toimivuudella, tarkoituksenmukaisuudella taikka kustannuksilla ole Turun hankkeissa suuremmin merkitystä, vaan pääpaino on siinä, että se vaan tehdään, kuten olemme huomanneet esim. menestyshankkeiden Funikulaarin ja Logomon sillan osalta.

Turun virkamiesten laskelmat sekä esitykset ovat myös useiden projektien kautta saaneet erittäin kyseenalaisen maineen (esim. homekoulut, Kaupunginteatteri). Haluan kuitenkin uskoa, että Turussa on päteviä virkamiehiä. Siksi toivonkin, että luottamus viranhaltijoita kohtaan saadaan korjattua avoimella, osallistavalla ja perusteluiltaan kestävällä toiminnalla.

Luottamuksen parantumista odotellessa ei kuitenkaan ole mielestäni liioiteltua olettaa, että torikuopan pintahuollon kustannuksiinkin saattaa tulla pientä projektilisää, koska ”milloinkaan ei voi ihan varmasti tietää kaikkia kustannuksia.” 

Paitsi että voipas. Ratkaisu on hyvin pitkälti sopimusoikeudellinen, sillä järjestelmän toteuttajalle voidaan sopimuksella asettaa velvoitteita, jotka sen on täytettävä mm. toimivuuden ja huollon osalta. 

Voidaan myös laatia sopimus, jossa hintaan on laskettu kaikki syntyvät kustannukset, eikä lisää rahaa tule, vaikka sitä kinuttaisiinkin. 

Kilpailutuksellakin saataisiin hintaa muokattua, mutta kuten ihan kaikissa muissakin sopimuksissa, siinäkin on sopimusta laadittaessa tehtävä selväksi vastuut ja velvoitteet, niin kaupungin, kuin hankkeen toteuttajankin osalta. 

Mutta pitäisikö asia päättää hallituksessa vai valtuustossa? Kaikkea päätöksentekoa toki ei voi viedä valtuustoon, jo pelkän toiminnan sujuvuudenkin vuoksi, mutta kaupunkilaisia 25 vuotta sitova ja miljoonia maksava sopimus on nähdäkseni sen kaltainen, että se tulee voida saattaa Turun korkeimman päätöksentekoelimen, kaupunginvaltuuston, käsiteltäväksi ja päätettäväksi. 

Ja vielä erityisesti sen vuoksi, että päätös syntyi kolmen äänestyksen jälkeen puheenjohtajan äänen ratkaistessa, kaupunginhallituksessa, jonka kokoonpano ei vastaa turkulaisen äänestäjän tahdon mukaista poliittista valtasuhdetta. 

Petri Nyström (kesk.)”